W dniu 13 października 2021 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Kłobucku odbyły się eliminacje szkolne XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Wzięło w nich udział 17 uczniów klas: II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz II Branżowej Szkoły I stopnia, zawód Kucharz. Każdej edycji towarzyszy temat wiodący - w tym roku jest to żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia, ze szczególnym uwzględnieniem nadciśnienia tętniczego. Warunkiem przejścia do następnego etapu - okręgowego, jest uzyskanie co najmniej 80% punktów w teście eliminacji szkolnych, przy czym awans mogą uzyskać maksymalnie 2 osoby. Najlepsze okazały się uczennice: Julia Bujak z klasy II TŻ i Oliwia Zych z klasy III TŻp. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Eliminacje szkolne przygotowała i przeprowadziła Kamila Bogacz-Bugaj