W dniu 27.10.2017 r. młodzież kierunków gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 1 w Kłobucku sztukę kulinarną zgłębiała od samego Carlosa Gonzaleza – Tejera. Hiszpana z pochodzenia, Polaka z wyboru, osobowości kulinarnej, twórcy i autora wielu przedsięwzięć i wydarzeń gastronomicznych, dziennikarza, który zwiedził co najmniej pół świata.
Nasz wyjątkowy Gość to smakosz i gawędziarz. Promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów. Najchętniej prowadzi rozmowy przy jedzeniu i o jedzeniu. Kocha gotować prawie tak samo, jak jeść. Jest propagatorem metody sous-vide, czyli długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Przygotowane w ten sposób mięso rozpływa się w ustach i stanowi prawdziwą ucztę zmysłów.
Wizyta Pana Carlosa Gonzaleza – Tejera związana byłą z realizacją zadania „Z WIEPRZOWINĄ ZA PAN BRAT”. Głównym pomysłodawcą i organizatorem dzisiejszego wydarzenia był Pan Artur Ławniczak – były wiceminister rolnictwa, obecnie burmistrz miasta Szadek (woj. łódzkie), absolwent Zespołu Szkół Nr 1 w Kłobucku.