min_1Wielkimi krokami zbliżamy się do finału projektu Z polskiej prowincji do centrum Europy  - projektu realizowanego w ramach programu unijnego ERASMUS+. Za nami już jego kluczowy etap – miesięczny okres mobilności, związany ze zdobywaniem doświadczenia zawodowego w zagranicznych przedsiębiorstwach. Takie właśnie doświadczenie, połączone z rozwojem umiejętności i kompetencji nie tylko tych zawodowych, ale również językowych, technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy usług fryzjerskich zdobywali w partnerskich krajach naszej „Jedynki”- Francji i Włoszech. Pierwszego września swoją przygodę z włoskim fryzjerstwem rozpoczęły uczennice przygotowujące się do zawodu technik usług fryzjerskich, natomiast niespełna dwa tygodnie później, przyszli technicy żywienia wyruszyli do Francji, by tam, uczyć się zawodu pod okiem fachowców francuskiej sztuki kulinarnej.
To już po raz kolejny, bo piąty, stworzyliśmy naszym uczniom możliwość szkolenia zawodowego za granicą. Z tej niezwykle atrakcyjnej i wyjątkowej formy kształcenia skorzystali najlepsi nasi uczniowie, którzy pomyślnie przeszli proces rekrutacji, będący etapem poprzedzającym zagraniczny pobyt związany z realizacją praktyk zawodowych. Okres mobilności, który w przypadku niniejszego projektu trwał pełen miesiąc, to przede wszystkim praca zawodowa - praca we włoskich salonach fryzjerskich orazfrancuskich restauracjach. Ale to nie tylko praca, bo to także obcowanie przez trzydzieści dni z inną kulturą – jej odkrywanie oraz zgłębianie. Okres mobilności to również obcowanie z żywym językiem - językiem francuskim, którego żywieniowcy uczą się w szkole, a znajomość którego mieli okazję wykorzystać przebywając we Francji oraz językiem włoskim, który przyszłe stylistki fryzur odkrywały biorąc udział w kursie językowym, zorganizowanym specjalnie dla nich w mieście goszczącym. Sprawując nadzór nad przebiegiem praktyk, nauczycielki przedmiotów zawodowych i języków obcych – Kamila Bogacz-Bugaj w Montluçon, Olga Biernacka w Vichy oraz Magdalena Klimaszewska i Magdalena Trzepizur w Rimini - odwiedzały uczniów w miejscach praktyk mając możliwość bezpośrednich rozmów z ich pracodawcami, poznając opinie o umiejętnościach swoich podopiecznych oraz o stopniu ich zaangażowania w realizację wykonywanych czynności. Słowa uznania oraz pochwały, które najczęściej padały z ust francuskich restauratorów oraz właścicieli włoskich salonów fryzjerskich, są dla nas i dla naszej szkoły najlepszym potwierdzeniem tego, że podejmowane przez nas działania są jak najbardziej właściwe i że warto je kontynuować.
Przed nami ostatni już etap projektu – jego podsumowanie, związane z upowszechnianiem osiągniętych rezultatów. Ten kończący realizację projektu moment będzie dla jego uczestników okazją do zaprezentowania szerszemu gronu zdobytych umiejętności oraz podzielenia się wrażeniami z przeżytych doświadczeń.
 

Do wiadomości podała p. O. Biernacka